A A A K K K
людям з порушенням зору
Центр професійного розвитку педагогічних працівників Ковельської міської ради Волинської області

25 травня - День філолога

Дата: 23.05.2024 12:53
Кількість переглядів: 27

Фото без опису           Щороку 25 травня майстри слова, поціновувачі словесності та знавці мови відзначають своє професійне свято – День філолога

       Філологія  – одна з найцікавіших наук, яка включає в себе цілу сукупність наукових напрямків, що вивчають нашу багату культурну спадщину, виражену як в літературній творчості, так і в мовній культурі. 

      Першими фахівцями-філологами вважають працівників Александрійської бібліотеки, яка складалася з понад 500 тисяч рукописів – природно, що таке велике зібрання потребувало системи каталогів, тобто кропіткої роботи з порівняння текстів, визначення їхньої оригінальності, авторства й часу написання, коментарів і пояснень до незрозумілих уривків чи іншомовних слів. Потреби бібліотечної справи сприяли створенню в II столітті до нашої ери першої граматики грецької мови.

Любов до слова, а саме такий сенс в перекладі з давньогрецької означає поняття філологія, стало міцним фундаментом для фахівців у галузі філології.  Лінгвісти і літературознавці, вчителі та викладачі в галузі літератури і мови, бібліотекарі та перекладачі й усі, хто пов’язав свою освіту і професійну діяльність з філологією, щодня стоять на варті наших культурних і духовних цінностей, допомагають сучасному суспільству зберігати актуальні знання, протидіючи плутанині і втраті смислових зв’язків нашої власної культурної традиції.

Принагідно, Центр професійного розвитку педагогічних працівників м. Ковеля вітає учителів-філологів освітніх закладів Ковельської ТГ, Дубівської ОТГ, Люблинецької ОТГ, Смідинської ОТГ та усіх залюблених у мову з Днем філолога!

 

Рекомендуємо у навчальних закладах організувати та провести упродовж Тижня філології інтерактивні методичні заходи:

Літературна виставка.

 Кожен педагог може виступити з виступом про свого улюбленого письменника поета або книгу, поділитися цікавими фактами та враженнями. Власне, така виставка може бути оформлена у вигляді постерів, презентацій, аудіо- та відео-матеріалів. Це не тільки дозволить педагогам поділитися своїм захопленням та знаннями про літературу, але й стимулюватиме обговорення творів, обмін думками та ідеями, та сприятиме творчому натхненню.

"Літературний квіз".

Педагогам запропонувати питання про літературні твори, авторів, літературні персонажі, мовні норми та інші важливі аспекти. Це не тільки перевірить знання, але й спонукає педагогів пошукати нову інформацію, аргументувати свої відповіді та ділитися своїми думками.

 Літературна зустріч.

Організуйте нараду або семінар, на якому педагоги та учні зможуть обговорити актуальні питання літератури, мови та методик їх викладання.                                                             Змоделюйте діалог та обговорення висловами цікавих питань для обговорення та варіантами відповідей для обміну думками.

Правописний турнір.

Проведіть змагання з правопису для учнів різних класів. Складайте завдання, що випробовують знання учнів з різних правил правопису. Це не тільки заохочить самостійне вивчення правил, але й створить конкурентну атмосферу та підвищить мотивацію для вивчення мови.


          Літературна виставка.

Запросіть учнівство та педагогічний колектив оформити виставку про різні аспекти літератури і мови. Запропонуйте учням представити свої проекти, презентації, арт-роботи, написати огляди творів, скласти біографію улюбленого письменника. Це стимулюватиме креативність та дослідницький підхід до вивчення літератури та мови.


Літературний клуб.

Організуйте зустрічі, на яких учні та педагоги зможуть обговорювати і обмінюватися своїми враженнями від прочитаних творів.

 Запропонуйте конкретні літературні тексти для обговорення, гостинці учням та вчителям можна пропонувати перспективні тексти.

            Ці заходи не тільки створять сприятливу атмосферу для вивчення літератури та мови, але й спонукатимуть учнів та педагогів до активної участі, саморозвитку та підвищення своїх знань.


« повернутися

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано