HACCP - система забезпечення безпечності харчування дітей
В ЗАКЛАДІ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ (ЯСЛА-САДОК) №10 «ДЗВІНОЧОК» відбулося засідання сестер медичних закладів дошкільної освіти Ковельської територіальної громади «HACCP – система забезпечення безпечності харчування дітей». Семінар-практикум узагальнив та поглибив знання щодо організації безпечності харчування дітей.
Розглянуто ряд питаннь:
- програми передумови системи НАССР;
- опис та ідентифікація продуктів;
- створення блок-схем виробничих процесів;
- особливості встановлення критичних контрольних точок, критичних меж; встановлення процедури моніторингу, верифікації та валідації;
- розроблення коригувальних дій.
Учасників було проінформовано про необхідність дотримання вимог харчового законодавства при організації харчування в дитячих колективах, створення належних умов для харчування, проведення лабораторних досліджень об’єктів санітарних заходів та харчових продуктів, а також посилення контролю за постачальниками харчових продуктів та операторами ринку, які надають послуги з харчування в закладах освіти.
Наголосили, що головним завданням системи HACCP є аналіз небезпек і проведення поетапного контролю над усіма етапами приготування страв і продуктів харчування, починаючи від прийому продуктів на склад і до моменту подачі готової страви.
Медичні сестри поділилися власним досвідом організації харчування за системою НАССР. Обговорення питань було не тільки пізнавальним, але й практично корисним для всіх учасників.
Захід пройшов в атмосфері доброзичливості, продуктивності та розуміння.