A A A K K K
людям з порушенням зору
Центр професійного розвитку педагогічних працівників Ковельської міської ради Волинської області

Шкільна історична освіта в період російсько-української війни

Дата: 14.05.2023 11:03
Кількість переглядів: 16

У травні 2023 року освітяни Ковельської ТГ мали змогу долучитися до 12-го Всеукраїнського методичного семінару «Нова українська школа: навчання / знання про Голодомор та інші геноциди», організованого у ВІППО Головним управлінням загальної середньої та дошкільної освіти Міністерства освіти і науки України за участю провідних науковців та методистів України.

Під час семінару зосереджено увагу на концептуальних засадах реформування шкільної історичної освіти, інноваційних методиках викладання школярам історії Голодомору та інших геноцидів, а також на темі війни росії проти України в новітніх академічних дослідженнях та оновлених навчальних програмах з історичних дисциплін. Відбулася презентація анкетного опитування «Яких змін потребує шкільна історична освіта України?».

Під час дискусії обговорювалися такі питання:

— Чим зумовлені потреби у новій Концепції шкільної історичної освіти?;

— Сучасний стан шкільної історичної освіти: проблемні питання, які потребують нагального вирішення;

— Мета, підходи до формування змісту шкільної історичної освіти;

— Чи можливо дотриматись усіх дидактичних вимог до уроків історії?;

— Оцінка демографічних втрат України внаслідок Голодомору: наука чи ідеологія?

— Складні / дискусійні питання в осмисленні Голодомору: чому не варто робити політичну міфотворчість педагогічним прийомом;

— Як викладати травматичні теми, аби уникнути психологічного травмування дітей;

— Війна росії проти України. Геноцид РФ в Україні: концептуалізація цінностей у процесі викладання історичних дисциплін;

— Відбір навчальної інформації (загальні засади), переоцінка всесвітньої історії з точки зору зв’язків з історією України та потреба запровадження єдиного курсу історії;

— Візуальні образи епохи Голодомору та сучасної війни росії проти України: дидактичний матеріал не лише для уроків мистецтва.

Усі учасники очної частини семінару отримали у подарунок видання Валентини Курилів «Майстерня історика. Викладання історії в ХХІ столітті: людські права та Голодомор» (HREC PRESS, 2021).

Попри всі виклики, які приносить повномасштабна війна, ми з вами продовжуємо тримати освітній фронт, бо ніщо так не впливає на успішне майбутнє країни, як навчання та виховання нового покоління українців.


« повернутися

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано